Korona Virüs Salgınının Tarımsal Faaliyetler Üzerine Olası Etkileri
Prof. Dr. Baktır, salgının en az hasarla atlatılmasında doğru beslenmenin gerekli olduğunu hatırlatarak, bu nedenle tarımsal faaliyetlerin önemine dikkat çekti.
Tarımsal faaliyetlerin iki alt başlık altında gerçekleştirildiğini belirten Baktır, bunların bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetleri olduklarını anımsattı.
Prof. Dr. Baktır, KKTC’nin ekolojik üstünlükleri oldukça fazla bir ülke olması nedeniyle bitkisel faaliyetlerin yelpazesinin geniş olduğunu aktararak, bu alanda alınması gereken önemler hakkında bilgi verdi.
Arpa ve buğday ekimlerinin sonbaharda yapılması nedeni ile şu anda gelişme aşamasında olduklarını ve yabancı ot mücadelesinin tamamlandığını söyleyerek, hasat dönemine kadar bu alanda ciddi bir faaliyete gerek olmadığını kaydetti.
Prof. Dr. Baktır, patates üretiminin açıkta yapılması nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nın önerileri doğrultusunda gerekli faaliyetlerin kesintisiz olarak yürütülmesi gerektiğini belirterek, “Açıkta sebze üretiminde de benzer bir yol izlenmelidir. Ancak, seracılıkta durum farklıdır. Sera içi genelde nemlidir ve yoğun işgücünü gerektirir. Çalışanlar aralarında gerekli mesafeler korunmalıdır” uyarısında bulundu.
Turunçgillerin bu dönemdeki faaliyetlerinin yoğun olduğunu çiçek açımı öncesi ve sonrasında ilaçlama yapıldığını dile getiren Baktır, “Benzer şekilde gübreleme uygulamaları da bu aralarda yapılmaktadır. Kıbrıs’ta işletmelerin büyük çoğunluğu küçük ölçeklidir, hasada kadar çok az çalışanla gerekli işlemler gerçekleştirilebilir” dedi.
Prof. Dr. Baktır, gübre ve ilaç tedarikçilerinin faaliyetlerine devam etmeleri veya en azından nöbetleşe çalışmalarında büyük yarar olduğunu da aktardı.
Kıbrıs’ın ekonomisinde hayvancılığın öneminin de fazla olduğunu kaydeden Baktır, arıcılık ve balıkçılık faaliyetleri eskisi gibi devam etmesi gerektiğini de ifade etti.
Baktır, büyük ve küçük baş hayvan yetiştiriciliğinin Kıbrıs için önemli olduğunu belirterek, Süte devletin desteğinin kesilmemesi gerektiğini, talep fazlası sütün peynir yapımında kullanılmasını ve koşulların normale dönmesine dek soğuk hava depolarında muhafaza edilmesinin önemli olduğunun altını çizdi.