Yurt Yaşam Kuralları
YurtlarDeğerli öğrenciler;
Üniversite yaşantınızda eviniz gibi vakit geçireceğiniz yurtlarımızda siz öğrencilerimizin kaliteli ve rahat bir zaman geçirebilmesi için altta yazılı kurallara özen göstermenizi rica ederiz. Yurt ve üniversite görevlilerimiz konforlu ve huzurlu bir konaklama süreci geçirmeniz için sizlere her konuda yardımcı olmaya hazırdır. Evinize hoş geldiniz!
Madde 1. - Genel Kurallar
Yurtlarda kayıtlı öğrencilerin konaklama yapmayacağı geçici süreleri Yurtlar Müdürlüğüne izin belgesi doldurarak bildirmesi gerekir. Bilgi vermeden yurtlardan ayrılan öğrenciler ile ilgili olarak, Yurtlar Müdürlüğü ve UKÜ hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez.
Öğrenciler yurtlarına sadece ön kapılardan giriş yapmalıdırlar. Yangın çıkış kapıları, balkon ve pencerelerden giriş ve çıkışlar güvenlik açısından uygun değildir.
Öğrenciler, Yurtlar Müdürlüğünün yazılı ve/veya sosyal medya aracılığı ile yayınladığı akademik ve/veya idari duyuru ve uyarıları takip etmeleri konularda güncel kalmalarını sağlayacaktır.
Öğrencilerin yurtda girilen ilk sene 1 defa ücretsiz oda değişikliği hakları vardır. Bir sonraki oda değişikliklerini 100 € karşılığında yapabilirler.
Öğrencilerin dönem içerisinde ikamet ettikleri yurtlardan ayrılmak istemeleri durumunda yurt ücretinin geri iadesi yoktur.
Öğrencilerin yüz kızartıcı ve kriminal suçlara karışması durumunda ilgili öğrenci KKTC yasaları çerçevesinde cezalandırılır ve üniversite kuralları gereği de gerekli yaptırımlar uygulanarak, yurtlarda ikametine son verilir.
Madde 2. – Ziyaretçiler
Öğrenciler sadece kendilerinin kayıtlı olduğu odalarda kalabilirler, Yurtlar Müdürlüğünün bilgisi ve izni olmadan başka oda veya dairede kalmaları mümkün değildir. Öğrenciler daire ve/veya odalarına ait anahtar veya kartları bir başkasına geçici olsa dahi güvenlik açısından vermemelidir.
Öğrenciler, hafta içi (pazartesi-perşembe) ve pazar günleri en geç 00.00’a kadar, cuma ve cumartesi günleri ise en geç 02.00’ a kadar kendi yurtlarına girebilirler. Belirtilen saatler dışında yurtlarına giriş yapacak olan öğrenciler ancak ilgili binanın Resepsiyon Görevlisinin kontrolünde yurda giriş yapabilirler. Mücbir durumlarda yurtlara giriş – çıkışlarda yaşam kuralları ve/veya UKÜ Mevzuatı uygulanmayacaktır.
Öğrenciler, odalarında izinsiz olarak herhangi bir ziyaretçinin yatılı olarak kalmasına müsaade etmemelidir. Bu kurala uymadığı tespit edilen öğrencilerden ziyaretçinin kaldığı süre kadar tek kişilik otel odası ücreti tahsil edilir ve ayrıca üniversite tarafından ilgili öğrencilere ceza uygulanır.
Öğrencileri, akrabası, velisi, arkadaşı veya kampüs dışından herhangi birisi ilgili yurt lobisinde ziyaret edebilir.
Sınav zamanlarında nöbetçi bina amirinin izni ile yukarıda belirtilen kurallar çerçevesinde öğrenciler öğle saatlerinde çalışma maksatlı ziyaretlerini belirli bir süre gerçekleştirebilirler.
Madde 3. – Kişisel Sorumluluklar ve Ortak Alan Kullanımı
Ortak mutfak kullanımı olmayan stüdyo tipi yurtlarda yemek pişirilmemeli ve yanıcı ve/veya ateşli cihazlar kullanılmamalıdır. Kullanımı yasak olan cihazların oda kontrolü yapılırken tespit edilmesi durumunda cihaz odadan alınarak akademik yıl bitimine kadar öğrenci için muhafaza edilir.
Yurtların rutin temizliği ayda bir kez Yurtlar Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Oda/daire ve ortak alanların temizliği öğrencilerin sorumluluğundadır. Temizlik ve hijyen kontrollerinde aksi tespit edilmesi durumunda öğrenciye yazılı uyarı verilir. Tekrarlanması durumunda yazılı uyarı ile birlikte para cezası öğrencinin hesabına borç olarak yansıtılır.
Yurt ortak kullanım alanlarında oluşan zararlardan ortak paydada bulunan tüm ilgili öğrenciler sorumludur.
Odalarda bozulmaya ve kokmaya elverişli yiyecekler bulundurulmamalıdır.
Yurt odalarında bulunan ve öğrencinin odaya girişinde karşılıklı imza edilerek öğrenciye teslim edilen demirbaş eşyaların zimmeti sadece ilgili öğrencilere ait olduğundan başka odaya taşınmamalı ve zarar verilmemelidir.
Balkon demirlerine çamaşır asılması uygun olmadığından öğrencilerin portatif çamaşır teli kullanımı tavsiye edilir.
Oda içi hariç balkon pencere veya binaların herhangi bir yerine; bayrak, flama ve afişler, başka kişileri rahatsız etmemek amacıyla asılmamalıdır.
Diğer öğrencileri rahatsız etmemek adına gürültü ve ses yapılmamalıdır.
Hijyenik koşullar ve hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklardan dolayı yurtlarda hayvan beslemek uygun değildir. Tespit edilmesi durumunda ortamdan uzaklaştırma ve gerekli hijyenin sağlanması öğrencinin sorumluluğundadır.
Stüdyo yurtlarda bulunan ısıtma sistemi ve elektrik giderleri aylık olarak hesaplanır. Isıtma sistemi sayacı, havalandırma sistemi açık olduğu süre boyunca ölçüm yapmaya devam ettiğinden sadece ihtiyaç olduğu sürelerde çalıştırılması tavsiye edilir. Aylık tüketim ücretleri, ilgili öğrencinin hesabına yansıtılır, talep edilmesi durumunda Yurtlar Müdürlüğü tarafından paylaşılır.
Yurt odalarında bulunan yatakların, alez koruyucuları ile birlikte kullanılması gerekir.
Öğrenciler tüm idari yurt personellerine saygılı davranmalıdırlar.
Madde 4. –Kişisel ve Kamusal Güvenlik
Kapalı alanlarda sigara içilmez. Ayrıca, kampüs içerisinde alkol kullanımı yasaktır.
Hırsızlık, uyuşturucu madde bulundurmak ve kullanmak, her türlü kesici, delici ve ateşli silah bulundurmak ve kumar ve/veya kazanç elde etmeye yönelik oyun oynamak ve/veya oynatmak yasal olarak suçtur. Bu tip bir suça karışan öğrenci KKTC yasaları çerçevesinde cezalandırılır ve üniversite kuralları gereği de gerekli yaptırımlar uygulanarak, yurtlarda ikametine son verilir.
Madde 5. – Denetim ve Kontrol
Yurtlar Müdürlüğü tarafından gerek görüldüğü durumlarda kontrol ve denetim amacıyla öğrencilerin odada bulunmadığı saatlerde bina sorumluları odaya girebilirler.
Yurt ve yurtlar bölgesinde oluşacak herhangi bir adli konuda bina sorumluları, güvenlik görevlilerine ve/veya polise haber verebilir.
Yurtlar Müdürlüğü gerekli gördüğü durumlarda oda değişikliği yapabilirler.
Madde 6. – Bakım Onarım ve Teknik Arıza
Öğrenciler, yurtlarında karşılaştıkları arızaları ilgili bina amirine bildirmelidirler. Kullanıcı kaynaklı arızaların tamirat masrafları öğrenciye bildirildikten sonra hesabına yansıtılır.
Öğrencilerden, odalarında bulunan tuvalet ve lavabolara, tıkanmaya yol açabilecek maddeleri atmamaları önemle rica olunur. Bu hususta tespit edilen arıza veya tıkanıklık genel ise ilgili ortak paydada konaklayan tüm öğrencilere, oda kaynaklı ise sadece ilgili öğrenciye bildirildikten sonra hesaplarına temizlik işlem bedeli olarak yansıtılır.
Yurt odalarında bulunan kablolu internet bağlantısına ek olarak kablosuz internet erişimi sağlamak isteyen öğrenciler, tedarik edecekleri cihazların özellikleri için Yurtlar Müdürlüğünün bilgisine başvurmalıdırlar.
Öğrenciler, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mevzuatında belirlenmiş tüm ‘Yurt Yaşam Kurallarına’ uymakla yükümlüdürler. Burada belirtilmeyen hususlarda üniversite kuralları geçerlidir.
İLETİŞİM
Yurtlar Müdürlüğü
Soli Yurdu, Zemin Kat
Tel: +90 392 671 1111 Dahili: 3333
Müdür: Samim COŞAR
E-posta: residence@ciu.edu.tr