Bilgi İşlem Merkezi Müdürlüğü

Hakkında

1997 yılında kurulan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ile birlikte kurulan Bilgi İşlem Merkezi (BİM), genel anlamda bilişim teknolojisi (BT) kaynaklarının üniversitenin stratejik öncelikleri için tedarikini, oluşturulan BT servislerinin tutarlı, güvenli ve kullanımının kolay olmasını ve bu servisler ile bilişim kaynaklarının verimli kullanımını sağlamak için görev yapmaktadır.

BİM, gelişen bilgi teknolojilerinden en üst düzeyde yararlanmak için, bu alandaki gelişmeleri sürekli takip edip üniversitemizin ihtiyaçları doğrultusunda hayata geçirmek; eğitim, öğretim ve akademik araştırmalara destek sağlamak için çalışmaktadır. BİM, tüm akademik ve yönetsel personel ile birlikte öğrencilerin de en son teknolojilerden faydalanmaları, çalışmalarında verimi en üst düzeye çıkarmaları için gereken her türlü desteği sunmaktadır.

Çalışma Alanları

BİM hem yönetsel, hem de eğitim ve araştırma hizmetlerine yönelik olarak üniversite genelinde ihtiyaç duyulan yazılımların geliştirilmesi, ağ altyapısının planlanması, işletilmesi ve yönetilmesi görevini yerine getirir, bilişimle ilgili ihtiyaç duyulan yalnızca teknik desteği değil, ayrıca donanımı da sağlar. Sunulan hizmetlerin kesintisiz çalışması, her zaman BİM’in önceliği olmuştur.

Kampüs genelinde ihtiyaç duyulan veri iletişim altyapısını tasarlamak, tesis etmek, işletmek ve yönetmek BİM’in sorumluluğundadır. Ayrıca, ihtiyaç duyulan telefon altyapısının da hem kampüs içi hem de kampüs dışı iletişimi sağlayabilecek şekilde çalıştırılması da BİM’in görevlerindendir.

BİM üniversite genelinde çalışmakta olan tüm BT altyapılarında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasından ve bu tedbirlerin güncel tutulmasından da sorumludur.

Bilişim Hizmetleri

İnternet Erişimi

Kampüs içerisinde kurulu bulunan güçlü şebeke altyapısı yardımı ile kampüse sağlanan yüksek kapasiteli internet bağlantısı hem kablolu hem de kablosuz olarak gerekli her noktaya sorunsuz bir şekilde ulaştırılmaktadır. Yurt odalarındaki her öğrenci, kendisine sağlanan ayrı bir hat yardımı ile 24 saat boyunca sorunsuz internet hizmetinden faydalanmaktadır.

E-posta Adresi

Hesabı olan tüm kullanıcıların birer e-posta adresi mevcuttur. Bu adresler hesap isimlerinden oluşmaktadır. Örneğin 19970093 numaralı öğrencinin adresi 19970093@student.ciu.edu.tr’dir. Bu hizmete erişim için kullanıcının internete bağlı herhangi bir bilgisayardaki web tarayıcı programının (Microsoft Edge, Chrome, Firefox, Opera vb.) adres kısmına https://student.ciu.edu.tr yazması gerekmektedir. Gelen sayfaya kullanıcının kullanıcı adını ve şifresini yazması, e-postalarını yönetmesi için yeterlidir. Daha ileri seviyedeki kullanıcıların bu hizmeti daha etkin bir şekilde kullanabilmeleri için UKÜ e-posta konusunda SMTP ve POP3 desteği de sunmaktadır. Gerekli olan sunucu ismi mail.ciu.edu.tr’dir. Kullanıcıların CIU-NET şifrelerini değiştirmeleri için https://sis.ciu.edu.tr sayfasında altta bulunan “Şifremi Unuttum” daha sonra “Öğrenci” bağlantısını seçmeleri ve açılan sayfadaki yönergeleri izlemeleri yeterlidir. 

Mesaj Listesi

Mesaj listeleri, belli bir konuda ilgilenen kişilerin, birbirleri ile kolaylıkla e-posta aracılığı ile haberleşmesini sağlar. Oluşturulan bir mesaj listesine üye olanlar, listeye mesaj gönderebilir, listeden gelen mesajları alabilirler. Listeye gönderilen her mesaj tüm üyelere dağıtılır. Herhangi bir konuda bir mesaj listesi oluşturabilmek için UKÜ BİM’e başvuru yeterli ve gereklidir.

Kablosuz İnternet Bağlantısı (WiFi)

Kampüs genelinde kablosuz internet bağlantısı kurulabilmektedir.

Elektronik Veri Tabanlarına Erişim

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nin abone olduğu elektronik veri tabanlarına erişim, firmalar ile yapılan lisans anlaşmaları doğrultusunda sadece kampüs sınırlarında IP kontrollü olarak sağlanmaktadır. Bu veri tabanlarına kampüs dışından da ticari internet servis sağlayıcıları üzerinden erişilebilmesi için proxy (vekil) sunucusu kurulmuştur. Bu sunucu kullanıcı adı ve parola doğrulaması ile kullanılabilmektedir. 

UKÜ Bilgi İşlem Merkez Müdürlüğü

OnlIne Hizmetler

Öğrenci Bilgi Sistemi (SIS)

https://sis.ciu.edu.tr

Öğrenci Bilgi Sistemi (CIU SIS), öğrencilerin, internet üzerinden üniversite ile ilgili pek çok akademik işlemlerini yapabileceği bir sistemdir. SIS aracılığıyla öğrenciler, ders kayıtlarını yapabilir, ders programlarını, notlarını ve başarı durumlarını görebilirler. Farklı talep ve takip modülleri ile birçok işlemlerini çevrimiçi olarak tamamlayabilirler. Ayrıca farklı birimler tarafından sunulan interaktif modüller ile üniversite hayatları boyunca farklı kanallarda etkileşim gösterebilirler.

Elektronik Posta (Webmail)

https://student.ciu.edu.tr

Elektronik Posta sistemi, üniversitenin tüm öğrenci ve çalışanlarına sunduğu temel bilişim hizmetlerinden biridir. Kaydı gerçekleşen her öğrenci için bir e-posta hesabı otomatik olarak yaratılmaktadır. Öğrenciler, e-posta hesaplarını yalnız haberleşmek için değil, ayrıca üniversite içi ve dışında kendilerine sunulan pek çok eğitim portalı hizmetlerine erişim için de kullanmaktadırlar. Webmail sistemine CIU-NET hesabı ile giriş yapılabilir.

Moodle

https://moodle.ciu.edu.tr

Dönem içerisindeki fakülte dersleri ile ilgili duyurular ve ders materyalleri gibi, içeriklere ulaşmak için kullanılır. Moodle sistemine CIU-NET hesabı ile giriş yapılabilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

- CIU-NET hesabı,
- Şifre değiştirme
- Formlar
 

Ayrıntılı Bilgi için
UKÜ Bilgi İşlem Sunucu Görüntü

İletişim

Bilgi İşlem Merkezi Müdürlüğü
Kütüphane
Tel: (0392) 671 1111 Dahili: 2828
E-posta: helpdesk@ciu.edu.tr