UKÜ’lü Akademisyen Doç. Dr. Julie Alev Dilmaç’ın Kitabı Fransa’da yayınlandı
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Julie Alev Dilmaç’ın “Şeref, 'hayır' demektir” adlı kitabı Fransa’da yayınlandı. Doç. Dr. Dilmaç, eserinde bir gözlemden yola çıkarak geleneksel ve ataerkil sisteme ait olarak algılanan ve çoğu zaman Akdeniz toplumlarıyla özdeşleştirilen “şeref” kavramı üzerine yazdı.
“Şeref, 'hayır' demektir”
Son zamanlarda çeşitli ülkelerde gerçekleşen ve dünyayı sarsan toplumsal hareketlerde (Gezi, Podemos, Sarı yelekler, vb.) farklı kültürlerden gelen bireyler tarafından şeref kavramının aynı amaçla kullanıldığını belirten Dilmaç, “Şeref, geleneksel anlamını ve kültürel özgüllüğünü kaybedip, artık küresel ekonomik sisteminin yarattığı sosyal sorunlara ve insanların haysiyetlerini zedeleyen durumların (eşitsizlik, yolsuzluk gibi…) yarattığı bu sisteme karşı koymak için evrensel bir kavram haline gelmiştir” şeklinde konuştu.
Türk ve Fransız yetişkinlerle söyleşiler
Doç. Dr. Dilmaç, söz konusu fenomeni anlamak için, karşılaştırmalı bir çalışma gerçekleştirdiğini açıklayarak, bu çalışmanın Türk ve Fransız genç yetişkinlerle yapılan söyleşilerden çıkan sonuçları kapsadığını kaydetti.
Eser üç bölümden oluşuyor
Eserin üç bölümden oluştuğuna dikkat çeken Dilmaç, “İlk bölüm hem Fransa’da hem de Türkiye’de şeref kavramının tarihteki yerini ele almaktadır. Bu kısımda her iki toplumda şerefin tarihteki siyasi ve sosyal değişimlerden nasıl etkilendiğini ve anlamının nasıl değişime uğradığı anlatılmaktadır” dedi.
Doç. Dr. Dilmaç, eserin ikinci bölümünde günümüzdeki modern toplumun “şeref” görüşlerine yer verildiğini söyleyerek, mülakatlara katılan gençlerin şeref, onur, haysiyet, namus hakkındaki görüşlerinin bu bölümde yer aldığını ve bu sayede söz konusu kavramların gündelik yaşamlarındaki yerinin anlatılmaya çalışıldığını açıkladı.
Son bölümün şeref kavramının kapitalist sistemdeki yerine ayrıldığını kaydeden Dilmaç, bu çalışmada çıkan sonuçlar arasında, gençlerin artık şerefi kollektif (aile şerefi, vatan şerefi…) veya sadece kültüre bağlı bir kavram olarak değil de, daha bireysel bir değer olarak algıladıkları yönünde geliştiğini belirtti.
Doç. Dr.Dilmaç, “Şeref Neoliberalizmin bireylere dayattığı çelişkili beklentilere direnmeye teşvik eden bir prensiptir. Başka bir deyişle, şeref artık ‘hayır’ demektir” dedi.