Yaz aylarında çocukların beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?
UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayhan Dağ, yaz aylarının gelmesi ve sıcaklıkların artması ile birlikte ebeveynlerin çocuklarının beslenmesine daha fazla özen göstermeleri tavsiyesinde bulundu.
Sıcaklıkların hızla artması nedeniyle vücut sıcaklıklarının da artığını kaydeden Dağ, “Yaz sıcaklarında çocukların sağlığının korunması için tercih edilecek besinlerden sıvı tüketim miktarına kadar beslenmeyle ilgili birçok noktaya ebeveynlerin dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
Doç. Dr. Dağ, riskli grup içinde tanımlanan çocuklarda kahvaltı tüm mevsimlerde olduğu gibi yaz aylarında da günün en önemli öğününü oluşturduğunu belirterek, “Büyüme ve gelişme çağında olan çocukların kahvaltı öğününde, demir, kalsiyum ve protein bakımından zengin olan yumurta, süt, peynir gibi besinler tercih edilmelidir. Domates, salatalık gibi mevsim sebzeleri ve yeşillikleri de bu öğünde mutlaka yer almalıdır” şeklinde konuştu.
Yaz döneminde günün her öğününde çocukların tabaklarında besin çeşitliliğinin sağlanması gerektiğini aktaran Dağ, et grubu (kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil), süt ve ürünleri (yoğurt, peynir vb), tahıl grubu ile mevsim sebzeleri ve meyvelerinin öğünlerde mutlaka yer alması gerektiğini dile getirdi.
Dağ, sıcak hava, terleme ve çocukların hareketliliğine bağlı olarak sıvı kaybı yaşanacağı hatırlatmasında bulunarak, gün boyunca çocukların sıvı ihtiyacının mutlaka karşılanması gerektiğini de ifade etti.
Artan sıcaklarla ani şeker düşmelerini önlemek için makarna, pilav, patates yerine bulgur, kepekli makarna gibi tam tahılların tüketilmesi önerisinde bulunan Dağ, “Ayrıca öğünlerde hafif ve yağsız besinlerin tercih edilmesi yanı sıra porsiyonların küçültülmesinin çocukların daha kolay yemek yemesine katkı sağlayacaktır” dedi.
Dağ, yaz aylarında sıcaklığa bağlı olarak çocuklarda iştah azalması olabileceğini de belirterek, bu nedenle öğün aralarının daha sık ve öğün miktarının da daha az olması gerektiğini kaydetti.
Çocuklarda abur-cubur tüketiminin kontrol altına alınması tavsiyesinde bulunan Dağ, gün boyunca zamansız tüketilen aşırı şekerli, tuzlu ve yağlı besinlerin, çocukların iştahını kapatabileceği uyarısında bulundu.
Doç. Dr. Dağ açıklamasında ara öğünlerde mini sandviçler, kuru meyve, yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık vb) meyve, salatalık, domates gibi besinlerle çeşitlendirmenin önemli olduğunu vurgusunda da bulundu.