Kampüs

Varis problemine dikkat!

UKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barlas N. Aytaçoğlu, varis hastalığının sıklıkla mevsimsel aktivasyonlar gösterdiğini ve yaz aylarında daha fazla yakınmalara neden olduğunu belirtti. Aytaçoğlu, özellikle bacaklarda ağırlık hissi, ayak bilekleri etrafında gelişen ödeme bağlı şişme ve zaman zaman akşama doğru gelen bacak ağrılarının varisin tipik bulguları olduğunu kaydetti.

UKÜ Haberler Tanıtım Görseli

Vücudumuzda temelde iki türlü damar bulunduğunu aktaran Aytaçoğlu, “Atar damarlar (arterler) oksijen ve besinden zengin kanı organ ve dokularımıza taşıyıp onları beslerken toplardamarlar (venler) bu doku ve organlarda oluşan atık ürünleri ve oksijenden fakir kanı kalbimize taşırlar. Toplardamarlarımızda bir yetersizlik olması durumunda oluşan tablo "venöz yetmezlik" veya halkın bildiği anlamda "varis" olarak adlandırılır” dedi.

Prof. Dr. Aytaçoğlu, varislerin ciddi anlamda genetik altyapı ile alakalı olduğunun altını çizerek, “Ailesinde ciddi varis öyküsü olanlarda daha fazla görülmektedir” ifadesini kullandı.

Bazı meslek grupları içerisinde daha fazla varisle karşılaşıldığını da söyleyen Aytaçoğlu, “Her ne kadar öğretmen hastalığı olarak bilinse de başta kuaförler, aşçılar gibi uzun süreli ayakta çalışanların mustarip olduğu bir rahatsızlıktır” dedi.

Aytaçoğlu, uzun süreli ayakta kalmanın veya uzun süreli aynı pozisyonda oturmanın varisin artmasında etkili bir faktör olduğunu belirterek, yüksek topuklu ayakkabıların ya da sauna-hamam gibi sıcak ortamların da bulgularda artmaya neden olduğunu da açıkladı.

“Varis hastaları mutlaka bir kalp ve damar cerrahisi uzmanı ile görüşmeliler”
Varis hastalarının mutlaka bir kalp ve damar cerrahisi uzmanı ile görüşmeleri tavsiyesinde de bulunan Aytaçoğlu, hastaların rahatsızlık hakkında alınabilecek önlemler ve yaşam tarzı değişikliklerine dair danışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Aytaçoğlu, hastalığın tedavi yöntemleri hakkında da bilgi vererek, “Bazen belli ilaç ve çorap tedavileri ile bazen de ameliyat ve/veya lazer, radyofrekans gibi girişimlerle tedavi gerekli olabilmektedir” dedi.

Varis hastalığında erken müdahalenin önemine de dikkat çeken Aytaçoğlu, geç kalınan vakalarda alınacak sonuçların daha az yüz güldürücü olabilecekken erken zamanda yapılan tedavilerle bacak sağlığının ciddi anlamda korunabileceğini vurguladı.

Aytaçoğlu varis rahatsızlığı bulunan hastaların yaşam tarzı değişikliğine gitmeleri gerektiğini belirterek, “Bacak kaslarını güçlendirmek için yürüyüş ve/veya yüzme, gün içerisinde bacakları kalp seviyesinin üzerine kaldırmak suretiyle 15-20 dakikalık istirahat yapmaları ve özellikle sıcak havalarda bacaklara soğuk duş yaptırmaları ısrarla önerilmektedir” dedi.