Genel

UKÜ’de Yükseköğretimde Kalite Sistemleri konuşuldu

UKÜ’de 2024-25 Akademik yılın ilk dersi YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak tarafından verildi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) 2024-2025 Akademik Yılının Resmi Açılış ve İlk Dersi Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak tarafından verilen ilk ders sunumu ile gerçekleştirildi. 
UKÜ Çevik Uraz Merkezi, Konferans salonunda düzenlenen etkinlikte YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Kocabıçak, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Aykut Hocanın, UKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mete Boyacı, UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, akademisyenler ve öğrenciler yer aldı. 
Prof. Dr. Kocabıçak, “Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemleri ve Akreditasyonların Önemi” konulu sunumunda YÖKAK’ın misyonu ve kurumun geleceğe yönelik planları hakkında bilgi verdi. 
Kocabıçak konuşmasında, yükseköğretimde kalite güvence sistemini oluşturmanın temelde 4 nedeni bulunduğuna dikkat çekerek, “Küreselleşme, sınır ötesi yükseköğretim talebinin artması, yükseköğretimde kitleselleşme ve nitelik farklılıklarının artması nedeniyle bu sistemin oluşturulması gerekiyor” dedi. Yükseköğretimde kalite güvencesinin kurumun hesap verebilirlik, şeffaflık ve iyileştirme ilkelerine dayandığını kaydeden Kocabıçak, “Kurumların liderlik, kalite ve yönetim, eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme ile topluma katkı alanlarında hedeflerinin olup olmadığını, hedefleri varsa onlara ulaşmak için yapılan ölçüm ve değerlendirmeleri, ayrıca bu değerlendirmelere bağlı olarak iyileştirilme yapılıp yapılmadığını kapsıyor” ifadesini kullandı. 
Kocabıçak, T.C. ve KKTC üniversiteleri hakkında ayrı ayrı açıklamalarda bulunarak, özellikle KKTC’deki üniversitelerde TC’deki üniversitelere oranla daha fazla uluslararası öğrenci bulunduğunu, buna bağlı olarak da uluslararası kalite standartlarının ve akreditasyonların büyük önem arz ettiğini kaydetti. KKTC’deki birçok üniversitenin akreditasyon çalışmalarına önem verdiğine de işaret eden Kocabıçak, UKÜ özelinde de konuşarak, üniversitenin akreditasyon çalışmaları konusunda başarılı bir konumda olduğunun altını çizdi.  
Açılışta konuşan Rektör Nadiri de UKÜ olarak misyon ve vizyonları doğrultusunda gelişen ve değişen dünya koşullarında rekabet edebilecek mezunlar yetiştirmek istediklerini kaydederek, OECD’nin yakın zamanda yayınlamış olduğu bir çalışmada iş dünyasının, alanlarında uzman iş gücü yanında sosyal becerileri yüksek ve gelişmiş bireyleri tercih ettiğini ortaya koyduğunu da hatırlattı.  
Bu nedenle ‘sosyal ve duygusal beceri’ kazandırma eğitimlerinin öneminin arttığına dikkat çeken Nadiri, “Bu yıl öğrencilerimizi daha rekabetçi kılabilmek adına bu konularda yetkinliklerini geliştirmek için müfredatları dışında eğitimler düzenleyeceğiz” bilgisini paylaştı. 
Nadiri, üniversite olarak çok kültürlü öğrenci ve öğretim üyesi yapılarıyla uluslararası bir ortamda eğitim alma fırsatı sunduklarını işaret ederek, “Bu bakış açısıyla, öğrencilerimizin entelektüel gelişimine katkı sağlayarak, bilgi ve becerilerini en üst seviyeye çıkartmak suretiyle dinamik dünya koşullarında başarılı olmalarını amaçlıyoruz” dedi.