UKÜ’de ‘Kadına Yönelik Şiddet Farkındalık Programı’ düzenlendi
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezi (UKAMER) ile Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (PDAREM) tarafından Kadına Yönelik Şiddet Farkındalık Programı gerçekleştirildi.
UKÜ Çevik Uraz Merkezi Konferans Salonu'nda pandemi tedbirleri ile düzenlenen etkinlikte, açılış konuşmasını UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri yaparken, programı UKAMER Başkanı Yrd. Doç. Dr Mihrican Aylanç yürüttü. Yrd. Doç. Dr. Muazzez Merve Avcıoğlu, Doç. Dr. Şölen Külahçı ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Rüstemoğlu tarafından birer sunum yapıldı. Program, Uzman Psikolog Çise Haşimoğulları ile Uzman Psikolog Huriye Koruşan danışmanlığında gerçekleştirilen ‘Farkında Ol, Fark Yarat, Sen De Dur De!’ video gösterimi ve değerlendirme toplantısı ile son buldu.
Prof. Dr. Halil Nadiri: “Yılda bir gün değil, geniş süreli olarak ele alınmalıdır.”
UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, duyarlılık ve farkındalık yaratmak amacıyla kadına yönelik şiddete dair bir etkinlik organize etmenin önemli ve anlamlı olduğunu belirterek, “Böylesi bir günü anmak hem önemli hem de beraberinde bizler için oldukça acı bir durum. Kadına yönelik şiddetin yaygınlığını vurgulayan Nadiri, şiddetin ekonomik seviyeyle ya da eğitim seviyesiyle doğru orantılı olarak ortaya çıkmadığını, farklı eğitim ve ekonomik yapılara sahip kişilerden kaynaklanabildiğini dile getirdi. Nadiri, bu konunun yılda bir gün değil daha geniş süreli olarak ele alınması gerektiğini de ifade ederek, kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için okul öncesi dönemlerde aile içerisinde yapılacak bilinçlendirme eğitimlerinin önemine dikkat çekti.
Yrd. Doç. Dr. Muazzez Merve Avcıoğlu: “Şiddet insanlık suçu olarak ele alınmalıdır.”
Etkinlikte, ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Psikolojik Boyutları’ konusunda konuşan Yrd. Doç. Dr. Muazzez Merve Avcıoğlu, gerek kamusal gerekse de özel yaşamda kadına yönelen fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik şiddetten söz ederek cinsiyetçi söylemlerin toplumsal boyutta olumsuz etkilerini değerlendirdi ve çözüm önerilerinde bulundu. Şiddetin bir insanlık suçu olarak ele alınması gerektiğini, toplumların şiddete boyun eğmeyip kenetlenmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Doç. Dr. Şölen Külahçı: “Pandemi döneminde kadına yönelik şiddet arttı.”
‘Karantina Koşullarında Kadının Şiddete Karşı Korunması Çabaları: KKTC Örneği’ başlıklı sunumu ile açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Şölen Külahçı da 2018 yılında KKTC Sosyal Yardım ve Çalışma Bakanlığı ile Polis Genel Müdürlüğü’nün işbirliğinde tüm polis müdürlüklerinde kadının korunması şubesinin açıldığını hatırlattı. Külahçı, dünya genelinde pandemi döneminde kadına yönelik şiddetin arttığını dile getirerek, KKTC'de düşüş gösterdiğini belirtti ve bu durumun nedenlerini açıkladı.
Yrd. Doç. Dr. Hasan Rüstemoğlu: “Şiddet bir toplum sağlığı sorunudur.”
Programda ‘Ekonomik Boyutuyla Erkek Şiddeti’ konusunda konuşan Yrd. Doç. Dr. Hasan Rüstemoğlu ise şiddetin toplum sağlığı sorunu olduğunu vurguladı. Dünya genelinde kadının iş gücüne katılımının düşük olduğunu aktararak, bu konuda devletin gerekirse pozitif ayrımcılık yapmasının önemli olduğunu söyledi. Rüstemoğlu, ayrıca sivil toplum kuruluşlarının sahaya inmesi gerektiğini vurgulayarak, kadınlara güçlü olmaları ve kendilerine yetmeleri yönünde çağrıda bulundu.