UKÜ’de İdiopatik skolyozun tedavi yöntemleri irdelendi
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından “İdiopatik skolyozdaki tedavi yaklaşımları” adlı etkinlik düzenlendi.
Covid-19 tedbirleri kapsamında çevrimiçi olarak yüksek katılımcı sayısı ile gerçekleştirilen etkinlikte, Marmara Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Kuru Çolak ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Dr. Burçin Akçay idiopatik skolyozdaki güncel fizyoterapi yaklaşımlarını UKÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencileri ile paylaştılar.
Doç. Dr. Çolak konuşmasında idiopatik (nedeni bilinmeyen) skolyozun bir duruş bozukluğu olmayıp yapısal bir deformite olduğunu belirterek, bu deformitenin tüm skolyozların % 80’ini oluşturduğunu belirtti.
Adölesan idiopatik skolyozun en sık karşılaşılan skolyozlardan olduğunu dile getiren Çolak, özellikle kız çocuklarında daha sık görüldüğünü de ifade etti.
Doç. Dr. Çolak, güncel tedavi yaklaşımları ve skolyozda egzersiz yaklaşımları hakkında bilgi vererek, skolyozda omurganın doğru dizilimini sağlamak için uygulanan güncel fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımlarını takip etmenin önemli olduğunu da söyledi.
Doç. Dr. Çolak ile Dr. Akçay, Schroth Yöntemi eğitimini alan ilk Türk fizyoterapistler
Dr. Akçay ise konuşmasında Doç. Dr. Çolak ile Schroth Yöntemi eğitimini ilk alan Türk fizyoterapistlerden olduklarını belirterek, öğrencilere ve katılan diğer fizyoterapistlere söz konusu eğitim hakkında bilgilendirme yaptı.
Skolyoz değerlendirmesindeki altın standart olan radyografinin sık kullanılmasının kanser riski oluşturabildiğini dile getiren Fizoterapist Dr. Akçay, skolyozun kardiyopulmoner sistemler üzerinde de kısıtlayıcı bir etken olduğunu kaydetti.
Dr. Akçay skolyoz tedavisinde doğru korse kullanımının önemli olduğunu söyleyerek, korse kullanımındaki yapılan yanlış klinik uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Bu alanda fizyoterapistlerin üzerine çok büyük bir sorumluluk düştüğünü dile getiren Akçay, “Bu alanda doğru yaklaşımın ve eğitimin önemini fizyoterapi öğrencilerine vurgulamaya çalışıyoruz. Ancak klinikte skolyoz tedavisinde doğru bildiğimiz yanlışlar için daha büyük adımlar atmamız gerekmektedir’’ dedi.
Etkinlik, öğrencilerin katılımcılara yönelttikleri soruların cevaplanması ile son buldu.