Genel

Türk düşünce sisteminde baharın gelişi önemli bir yere sahiptir

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Dr. Fethi Turan, insanlığın eski çağlardan bu yana baharın gelişini kutladığını belirterek, Türk düşünce sisteminde baharın gelişinin önemli bir yere sahip olduğunu anımsattı.

Geceyle gündüzün eşitlendiği 21 Martla birlikte havaların ısındığını, ağaçların filizlendiğini, tabiatta bolluk ve bereketin artığını kaydeden Turan, “Yeni gün veya yeni yılın ilk günü anlamına gelen ‘Nevruz’ baharın başlangıcını müjdeler ve aynı zamanda bolluğun ve bereketin sembolüdür” ifadesini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Turan, Türk Dünyası’nın dünya üzerindeki bağımsız Türk devletleri, özerk Türk cumhuriyetleri ve Türk topluluklarını kapsayan bir kavram olduğunu dile getirerek, “Türk Dünyası olarak tanımlanan coğrafya, ana hatları ile Balkanlardan, Büyük Okyanus’a, Kuzey Buz Denizi’nden, Tibet’e kadar uzanır. Belirtilen sınırlar içerisinde Türkler, bağımsız Türk Cumhuriyetleri de dâhil yaklaşık 20 farklı devlet içerisinde yaşamaktadırlar” şeklinde konuştu.

Orta Asya’daki Türk cumhuriyetlerinin Nevruz’u 1990 yılı itibarı ile milli bayram ilan ettiklerini aktaran Turan, Türkiye Cumhuriyeti’nin de 1991 yılında Türk Dünyası ve toplulukları ile iyi ilişkiler kurabilmek ve onlarla her alanda iş ve gönül birliği geliştirebilmek amacıyla 21 Mart Nevruz gününü içine alan haftayı Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası olarak kabul ettiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Turan, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte KKTC ve Türk dünyasında Nevruz’un şölen olarak kutlandığını belirterek, “Nevruz millet olarak bir arada huzur içerisinde yaşama arzusunun kuvvetlendiği karşılıklı sevgi ve hoşgörünün yaşandığı ortak bir kültür mirasımızdır. Nevruz, bolluğa, berekete, birlik ve beraberliğe vesile olsun” dedi.