Kampüs

Tüm Dünyada Bağımlılıkla Mücadele Ciddi Bir Sağlık Sorunu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi ve Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Dr. Dyt. Ayşe Okan, tüm dünyada bağımlılıkla mücadelenin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirterek bu konuda devlet politikası geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

CIU News Full Width Default Image

Dr. Dyt. Okan, 1 - 7 Mart tarihlerinin Yeşilay Haftası olarak kutlandığını hatırlatarak, hafta kapsamında sigara, alkol ve uyuşturucunun insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri konusunda farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını kaydetti.  

Bağımlılıkla mücadele için birçok kuruluş ve destek merkezleri kurulduğunu dile getiren Okan, bu konudaki devlet politikalarının önemli olduğunu belirtti.

Dr. Dyt. Okan, bu konudaki en önemli atılımın Dünya Sağlık Örgütü’nün öncülüğünde tütünle mücadele edilebilmesi ve pasif içiciliği önlemek adına kapalı alanlarda sigara/tütün gibi maddelerin içilmesinin yasaklanması olduğunu kaydederek, birçok ülkede tütün fiyatlarına da ciddi değişiklikler uygulandığını aktardı.

Sigara/tütün gibi alkolün de vücutta olumsuz etkileri olduğunu hatırlatan Okan, “Alkol iki farklı etki yaratabilir. İlk tüketildiğinde büyük bir memnuniyet ve mutluluk hissi vermesine rağmen artan kullanımla zamanla görüş bulanıklığı ve ciddi koordinasyon problemleri ortaya çıkar” dedi.

Dr. Dyt. Okan, aşırı alkol tüketiminin vücut yağ hücrelerinin çoğalmasına, abdominal yağlanmayı artırarak kronik hastalıklara yakalanma riskini artırdığını da belirterek bunun yanı sıra depresyon, anksiyete, taşikardi gibi hastalıkların gelişmesine de neden olduğunu açıkladı.

Dr. Dyt. Okan, UKÜ olarak bağımlılıklarla mücadele konusunda çok hassas olduklarını da aktararak, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’yla birlikte bağımlılıklarla mücadele konusunda bir protokol imzalandığını da anımsattı.