Kampüs

Tarım Öğretiminin 174. Yıldönümü UKÜ’de Kutlandı

Tarım Öğretiminin 174. Yıldönümü, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), Kıbrıs Türk Ziraat Mühendisleri Odası (KTZMO) iş birliği ile Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin (UKÜ) ev sahipliğinde kutlandı.

CIU News Full Width Default Image

UKÜ Çevik Uraz Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen törende, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, CTP Milletvekili Erkut Şahali, UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, KTMMOB Başkanı Seran Aysal, KTZMO Başkanı Erkut Uluçam, UKÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan konuşmacı olarak yer aldılar.

Etkinlikte, Bakan Dursun Oğuz, dünyadaki değişimlere bağlı olarak teknolojik tarımın geliştiğini belirterek, “Tarım alanlarının verimi ve ekonomik anlamdaki geri dönüşümü mutlaka yüksek düzeyde olmalı ki ülkeye ekonomik anlamda katkı sağlansın” dedi. İnsanların ekonomik değer elde etmeyen tarımdan vazgeçtiklerine dikkat çeken Oğuz, “Araziler atıl durumda kalıyor. Halbuki bu ülke topraklarının değer yaratmak için ekilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Bakan Oğuz, verimli oranda geri dönüşümü sağlamaya çalıştıklarını da ifade ederek, tarım, hayvancılık ve diğer alanlarda teşviklendirme yaptıklarını da aktardı.

UKÜ Rektörü Prof. Dr. Nadiri konuşmasında, dünya nüfusunun hızla arttığını belirterek, artan nüfus ile birlikte tarımsal ürünlere olan ihtiyacın da hızla arttığını kaydetti. Bilim insanlarının, küresel krizin petrol veya enerji kaynaklarında değil, gıda ve su kaynaklarında yaşanacak bir kriz olduğunu belirttiklerini dile getiren Nadiri, “Bu açıdan küresel iklim değişikliği, su varlıkları, çevrenin korunması, enerji verimliliği gibi hususlar, tüm dünyada tartışılan önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor” dedi. Prof. Dr. Nadiri, değişen koşullar içerisinde tarımla uğraşan kişilerin de kendilerini yenilemesinin önemine dikkat çekerek, “İşte bu noktada üniversitelerde tarım öğretiminin çok önemli bir görevi var” ifadesini kullandı.

UKÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Baktır, tarımsal faaliyetlerin ve atadan gelen tarım eğitiminin yıllar öncesine dayandığını dile getirerek, insanların gıda, su ve hava olmadan yaşayamayacaklarını hatırlattı. Adada bu alanda eğitim veren iki fakülte bulunduğunun altını çizen Baktır, “Tarım işletmelerinin üçte biri çok uluslu çalışıyor. Mutlak suretle yabancı dili öne çıkarmamız gerekiyor. Bu bağlamda fakültemiz öncülük yapıyor” dedi.

KTZMO Başkanı Erkut Uluçam konuşmasında, tarımsal eğitiminin geçmişini ve günümüzdeki durumunu özetledi. Uluçam, dinleyicilere KKTC tarımının mevcut durumu hakkında da bilgi verdi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan ise konuşmasında, tarım ilacı kullanmadan yapılan biyolojik mücadelenin önemini kendi araştırmalarından örnekler vererek açıkladı. Lisans ve yüksek lisans öğrencileriyle teknokent bünyesinde kurdukları şirketler vasıtasıyla faydalı böcek üretimine öncülük ettiklerini de değindi. Konuşmasının sonunda Özkan, UKÜ ile iş birliği yapmaya hazır olduklarını da dile getirdi.