Sürdürülebilir Mimarlık ve Gelişen Teknolojiler UKÜ’de ele alındı
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin (GSTMF) organizatörlüğünde Uluslararası Tasarım ve Mimarlık Konferansı (ICDA'23) gerçekleştirildi.
UKÜ’nün ev sahipliğinde düzenlenen ve açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yaptığı ICDA’23 konferansında alanında uzman ulusal ve uluslararası birçok katılımcı yer aldı.
Tatar, mimari ve tasarım konusunda son gelişmelerin aktarılacağı bir konferansta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Küresel ısınma da dâhil olmak üzere önemli değişiklikler yaşıyoruz. Bu nedenle, gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte mühendislerin ve mimarların bina yapımları konusunda nasıl bir yol izleyecekleri önemli” ifadesini kullandı.
Ülkede çok başarılı mimarlar ve mühendisler bulunduğuna dikkat çeken Tatar, “Çevre dostu yeni binaların yapılmasını önemsiyoruz, güneş enerjisini daha fazla kullanmalıyız. Ayrıca Türkiye’de yaşanan üzücü deprem nedeniyle gelecekte yapılacak binalarda deprem potansiyel riskini de hesaplamalıyız” dedi.
Tatar konuşmasında, ICDA’23 uluslararası konferansın herkese ilham vermesi dileklerini ileterek, “Sunulacak çalışmaların gelecekteki binaların gelişmesine katkıda bulunmasını umuyorum” şeklinde konuştu.
Konferansta konuşan UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri ise 26 yıldır yükseköğretim alanında eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren üniversitenin kaliteden ödün vermeden yenilikçi bakış açısıyla yoluna devam ettiğini belirterek, “Öğrencilerimizi dünya ile rekabet edebilen ve alanında uzman bireyler olarak yetiştirmek hedeflerimizin başında geliyor” ifadesini kullandı.
Nadiri, konferansı süresince gerçekleştirilecek sunumlarda ortaya çıkacak sonuçların akademisyen, uzmanlar ve öğrencilere somut katkılar sağlayacağına inanç belirterek, “Üniversite olarak akademik birimlerimizin bilim ve meslek dallarına katkı yapmayı hedefleyen nitelikli ve uluslararası boyuttaki etkinliklerini destekliyoruz” dedi.
GSTMF Dekanı Prof. Dr. Cemil Atakara da, tasarım ve mimaride bilgi, fikir ve en iyi uygulamaları paylaşmak için dünyanın dört bir yanından önde gelen uzmanları, akademisyenleri ve uygulayıcıları bir araya getirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Tasarım ve mimari çevremizdeki dünyayı şekillendirmede kritik bir rol oynuyor. Bu nedenle, tasarım ve mimarideki en son trendler, uygulamalar ve tekniklerin yanı sıra bunların sosyal, kültürel ve çevresel etkilerine dair anlayışımızı geliştirmeye devam etmemiz önemli” dedi.
Konferansın multidisipliner bir yaklaşım taşıdığını aktaran Atakara, “Sürdürülebilirlik ve eko-tasarım, İnovasyon ve gelişen teknolojiler, Tasarımın sosyal ve kültürel boyutları, Şehir planlama ve peyzaj mimarlığı, İç tasarım ve dekorasyon, Mimarlık tarihi ve teorisi yanı sıra Tasarım eğitimi ve pedagojiye dair çalışmalar sunulacak” ifadesini kullandı.
Konferans’ta davetli konuşmacılar Prof. Dr. Derya Oktay ve Doç. Dr. Chaham Alalouch sunumlarını gerçekleştirmeleri sonrasında 8 farklı oturum çerçevesinde sunumlar gerçekleştirildi.