Obezite Günümüzün En Önemli Sağlık Sorunları Arasında Yer Alıyor
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldal Mehmetçik obezitenin günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını açıkladı.
Obezitenin genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması olduğunu belirten Mehmetçik, aynı zamanda diyabet, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, gut, karaciğer yağlanması, kanser gibi hastalıkların da alt yapısını oluşturduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Mehmetçik, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerektiğini hatırlatarak, “Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturur” şeklinde konuştu.
Obezite için en yaygın kullanılan ölçümün Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ve bel çevresi ölçümü olduğunu da ifade eden Mehmetçik, “VKİ, vücut ağırlığının (kg), boyun karesine (m²) bölünmesi ile hesaplanır. Bu değer yaş ve cinsiyetten bağımsızdır” dedi.
Prof. Dr. Mehmetçik, enerji alımının, tüketiminden fazla olduğu koşullarda enerji dengesinin bozulduğuna dikkat çekerek, aşırı yağlı gıdalarla beslenen kişilerin tokluk hissine kavuşmadan sürekli yeme arzusu duyduklarını, dolayısıyla gereğinden fazla enerji alıp, depoladıklarını kaydetti.
Çeşitli davranış değişiklikleri, fizyolojik, psikolojik, genetik, tıbbi ve endokrin nedenler de obezitenin oluşabileceğini belirten Mehmetçik, obezitenin tedavisinde diyet ve eksersizin önemine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Mehmetçik, obezitenin önlenmesinde durağan yaşamdan daha hareketli bir yaşam tarzına geçmenin önemli olduğunu da kaydetti.
Kişinin metabolik sorunlar nedeni ile kilo alması durumunda mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini dile getiren Mehmetçik, bu durumda ilaç tedavisi yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Mehmetçik, beden kitle indeksi 35 veya üzerinde olan ve uzman denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz ile medikal tedavi gibi yöntemlerle zayıflayamayan hastalara obezite cerrahisi uygulanabileceğini de sözlerine ekledi.