Mustafa Kemal Atatürk UKÜ’de Törenlerle Anıldı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde (UKÜ) gerçekleştirilen törenlerle ölümünün 82. yılında saygı ile anıldı.
Covid-19 salgını nedeniyle kısıtlı sayıda akademisyen ve öğrencinin maskeli katılımıyla UKÜ Atatürk Anıtı önünde düzenlenen ilk tören, Rektör Prof. Dr. Halil Nadiri’nin anıta çelenk koymasıyla başladı. Saat 09.05’te siren eşliğinde gerçekleştirilen saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrasında UKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Eda Sera Yılmaz Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı ve inkılaplarına dair bir konuşma yaptı.
UKÜ Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ikinci törende ise Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Samani “Atatürk’ün Askeri ve Siyasi Kişiliği” üzerine bir konuşma yaptı. Böyle bir günde yapılacak en iyi yaklaşımın Atatürk’ün askeri, siyasi kişiliğini, özellikle de devrimci karakterini anlatmak olduğunu aktararak, Mustafa Kemal’in asker olarak yetiştiği siyasi ortam hakkında bilgi verdi.
Bir asker olarak Mustafa Kemal’in üstün vasıflara sahip olduğunu, bunu gerek I. Dünya Savaşı sırasında gerekse Bağımsızlık Savaşları sırasında göstermiş olduğuna vurgu yapan Samani, askeri yetenekleri ile siyasi anlamda liderliğini birleştiren Mustafa Kemal’in bağımsızlık savaşının kazanılmasında Anadolu Direniş Hareketi’nin en büyük gücü olduğuna dikkat çekti.
Mustafa Kemal Laik Bir Devlet İle Çağdaş Bir Toplum Yaratmayı Hedefledi
Konuşmasında Atatürk’ün Devrimci karakteri üzerinde de duran Samani, Modern Türkiye’yi inşa sürecinde Mustafa Kemal’in siyasal, toplumsal ve kültürel alandaki devrimleriyle büyük ölçüde laik bir devlet ile çağdaş bir toplum yaratmayı hedeflediğini dile getirdi.
Doç. Dr. Samani açıklamalarında Atatürk’ün ilkelerine dikkat çekerek, özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli olarak gördüğü laiklik ilkesinin bugün de yeni nesiller için rehber olmaya devam etmesi gerektiğinin önemine işaret etti.