Koronavirüs (Covid-19) Sürecinde Sağlıklı Beslenme Önerileri
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Dağ, Covid-19’un önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğunu belirterek, bu süreçte alınacak gıdaların besleyici, raf ömrü uzun ve dayanıklı olmasının önemli olduğunu kaydetti.
Bu dönemi olabildiğince rahat atlatmak için seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan açısından zengin olması tavsiyesinde bulunan Dağ, bu durumun dengeli beslenme yönünden büyük önem taşıdığını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Dağ, günlük yeterli sebze ve meyve tüketiminin her gün ve her öğün sağlanması gerektiğini belirterek, “Sağlıklı Yemek Tabağı’na göre her ana öğünde tabağın bir çeyreği sebzelerden, diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyvelerden, yüksek proteinli gıdalardan (kurubaklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar, vb.) yanı sıra süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) oluşması önerilmektedir” dedi.
Bu süreçte yeterli su tüketiminin (1.5-2.0 litre) sağlanmasının önemini de aktaran Dağ, yemeklerde ayrıca zeytinyağı kullanılmasının faydalı olacağını da kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Dağ, günlük sebze ve meyve tüketiminin en az 5 porsiyon, bunun 2 porsiyonunun sebze, 3 porsiyonunun ise meyve olması gerektiğini belirterek, “Bu dağılım bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi bakımından önemlidir. C vitamininden zengin meyvelerin tüketimine ağırlık verilmeli, yemeklere ve salatalara limon sıkılmalıdır” ifadesini kullandı.
Zengin ve kaliteli hayvansal protein içeren yumurta, peynir çeşitleri, kırmızı et ve kümes hayvanlarının tüketilmesinin faydalarına dikkat çeken Dağ, ayrıca haftada en az iki defa balık tüketilmesi gerektiğini de kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Dağ, kuru baklağillerin de besin değeri yüksek bir başka protein kaynağı olduğunun altını çizerek, yeşil, kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya, vb. gıdaların her gün tüketilebileceklerini söyledi.
Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlandığı durumlarda ek bir vitamin ve mineral takviyesine ihtiyaç olmadığını belirten Dağ, yeterli ve dengeli beslenemeyen kişilerde ise eksikliği belirlenen vitamin ve mineral takviyesinin bir alternatif olabileceğini aktardı.