Kızılay hayat kurtarır
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hatice Sütçü Çiçek, Kızılay’ın toplum için önemine dikkat çekerek, 29 Ekim - 4 Kasım tarihleri arasında kutlanan Kızılay haftası kapsamında çocuklara ve gençlere Kızılay bilinci yerleştirilmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ifade etti.
Kızılay’ın, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaralı ve hasta askerlere yardım amacıyla kurulan bir cemiyetten Atatürk’ün önerisi ile bugünkü ismini almasına kadar uzanan bir tarihçesi bulunduğunu belirten Çiçek, “Kızılay, Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Topluluğu'nun temel ilkeleri olan hümanizm, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliğinde olma, birlik ve evrensellik ilkelerini uygulayan karşılıksız hizmet veren gönüllü bir sosyal hizmet kuruluşudur” dedi.
Kızılay’ın geniş misyon alanları
Prof. Dr. Çiçek, Kızılay’ın çok farklı misyonları bulunduğuna dikkat çekerek, kuruluşun savaşta, barışta, doğal afetlerde ve bütün olağanüstü durumlarda, yurt içinde, yurt dışında, barınak ve hastane yapımından su kuyusu açmaya, gıda yardımından kan bağışına uzanan geniş bir yelpazede hizmet verdiğini de hatırlattı.
Kuzey Kıbrıs Türk Kızılay Derneği
Kuzey Kıbrıs Türk Kızılay Derneği’nin, Kızılay hakkında farkındalık ve uluslararası tanınırlık çalışmalarının yanı sıra ihtiyaç sahiplerine, mültecilere psikososyal destek, ilaç ve gıda yardımları yaptığını da belirterek, ilkyardım dolapları ve hastanelere yoğun bakım yatağı yardımı gibi çeşitli konularda da bakanlıklarla işbirliği yapıldığını dile getirdi.
Kan bağışı gerekli
Prof. Dr. Çiçek, Kızılay Derneği’nin sahip olduğu iki kan alma aracı ile 3308’i bu yıl olmak üzere son dört yılda 18 bin üniteyi aşkın kan bağışı toplandığını da belirterek, toplanan bu kanların başta talasemi hastaları olmak üzere birçok insanın yaşamla bağını kuvvetlendirdiğini de söyledi.
Açıklamasında kan bağışının gerekliliğine de dikkat çeken Çiçek, KKTC’de yaşayan her bireyin, gerekli niteliklere sahip olması durumunda kan bağışında bulunması ya da ekonomik gücü oranında maddi katkı sağlamasının önemli olduğunu belirtti.