Kalsiyumun önemi büyük
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ve Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Elçin Yoldaşcan büyüme döneminde günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasının hayati önemine işaret etti. Yoldaşcan, günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık 1000-1200 mg olduğunu aktararak, erken yaşlarda düzenli ve yeterli kalsiyum alımıyla kemik mineral yoğunluğunu artırmanın ileriki yaşlarda kemik erimesi gibi problemleri önlemeye yardımcı olduğunu kaydetti.
Kalsiyumun vücutta en çok bulunan mineral olduğunu belirten Yoldaşcan, çoğu vücut dokularının bileşimine girdiğini, sağlamlıklarını artırdığını, nemini koruduğunu ve fonksiyonlarının iyileşmesini sağladığını ifade etti.
Kalsiyumun birçok önemli etkisi bulunuyor
Prof. Dr. Yoldaşcan, kalsiyumun özellikle kemiklerin sağlığı için önemli olduğunu vurgulayarak, “Kemiklerin dayanıklılığını arttırır. Tırnakların uzaması ve güçlü olmasında rol oynar, cildin nemli ve pürüzsüz kalmasına katkı sağlar. Göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır” şeklinde konuştu.
Kalsiyum eksikliği konusuna da dikkat çeken Yoldaşcan, “Katarakt gelişimi olabilir. Ayrıca kemikte erimeler ve sonrasında kırılmalar, ciltte pürüzleşme, tırnaklarda kırılmalar, kemik ve eklem ağrıları, unutkanlık, el ve kollarda uyuşmalar, kasılmalar, kramplar, uykusuzluk, huzursuzluk gibi belirtiler ile kalp atışlarının düzensizleşmesi yanı sıra çarpıntı görülebilir” dedi.
Yaş ilerledikçe kalsiyum eksikliği etkileri ciddileşiyor
Prof. Dr. Yoldaşcan, özellikle menopoz döneminde olan, çok doğum ve düşük yapmış, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip, iyi beslenmeyen kadınlarda kalsiyum kayıplarının sık yaşandığına dikkat çekerek, bu durumun ileri yaşlarda kişiyi yatağa mahkûm ederek sonunda ölüme neden olabilen kemik kırıkları görülme sıklığının yüksek olduğunu kaydetti.
Doğru gıdalarla takviye edin
Kalsiyum eksikliğinin yaşanmaması için tavsiyelerde de bulunan Yoldaşcan, “Yeşil yapraklı sebzeler, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, nohut, balık, tavuk, kuru yemiş, portakal suyu, yumurta, soya, soğan kalsiyum yönünden zengin besinlerdir ve sürekli tüketilmesi gerekiyor” dedi
Prof. Dr. Yoldaşcan son olarak yumurta sarısının kemik yoğunluğunu korumaya katkıda bulunan önemli bir kalsiyum kaynağı olduğunu açıklayarak, “Özellikle taze tüketilen ıspanaktan alınabilecek kalsiyum miktarı yüksektir. Yağlı balıklar, kalsiyum ve D vitamini içerdiği için, kemiklerin güçlendirilmesi için mükemmel bir besin kaynağıdır” şeklinde konuştu.