Kampüs

Hastalıkların Tedavisinde İlaç Kullanımı Konusunda Uyulması Gereken Kurallar

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Profesörü Osman Özdemir tüm dünyada salgın ve ölümlere yol açan Covid-19’un tedavisi için henüz bir ilaç veya aşı ruhsatlandırılarak piyasaya sürülmediğini hatırlatarak, “Süratle tedaviye yönelik aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları başlamış ancak şu ana kadar aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarında etkililik ya da güvenlilik testleri tamamlanmadı. Bu çalışmalar bir süre daha devam edecek.” ifadesini kullandı.

CIU News Full Width Default Image

Çin’deki tedavi sonuçları ve örneklerinden hareketle ülkelerin bu virüsün neden olduğu hastalıklarda kullanılmak üzere bir tedavi algoritması belirlendiğini kaydeden Özdemir, ancak söz konusu tedavinin kişide oluşan semptomlara ve hastanın klinik bulgularına göre düzenlendiğini de dile getirdi.

Prof. Dr. Özdemir açıklamalarında, Covid-19’un tedavi sürecinde Amerikan İlaç Ve Gıda İdaresi’nin (FDA) REMDESİVİR isimli ruhsatlı ilacın kullanılabileceği bilgisini kabul ettiğini de belirtti.

Prof. Dr. Özdemir, halkın sosyal medyadaki yazılara göre ilaç kullanmasının yanlış bir seçim olduğunu, ilacın sadece hekim tarafından konulan tanıya uygun olarak verildiğini kaydederek, her ilacın yan tesirlerinin bulunduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Sosyal medyada hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı grup ilaçların Covid-19 hastalığının ilerlemesinde rolü olduğu yönünde bir takım bilgiler dolaştığını da aktaran Özdemir, bu konuda henüz yeterli klinik verilerin bulunmadığını ve kronik hastalığı bulunan hastaların tedavilerinde kullanmakta oldukları ilaçları doktorlarının bilgisi dışında kesinlikle bırakmamalarının önemli olduğunu kaydetti.