Kampüs

Hastalıkların Saptanması Ve Tedbir Alınabilmesi İçin Check-up Yaptırmak Önemli

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldal Mehmetçik, kişinin hiçbir hastalığı olmasa dahi özellikle 35 yaş sonrasında gizli kalmış ve ileride hastalığa yol açabilecek problemlerin saptanması ve önleyici tedbirlerin alınması için düzenli olarak check-up yaptırmanın önemli olduğunu kaydetti.

CIU News Full Width Default Image

Modern tıbbın hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak, kişinin sağlıklı kalmasını amaçladığını belirten Mehmetçik, “Bu nedenle, hiçbir şikâyeti olmasa dahi her insanın belirli aralıklarla doktora başvurarak genel sağlık kontrolünden geçmesi gerekir” dedi.

Prof. Dr. Mehmetçik, check-up programlarının kişinin öncelikle yaşı ve genetik özellikleri, yaşam şekli, geçmiş sağlık öyküsüne bakılarak yapıldığını aktararak, bu nedenle kişiye göre değişiklik gösterdiğini açıkladı.

Check-up programlarının, “20’li yaşlarında kolesterol, kan şekeri ve kan basıncı değerlerinin bir defa ölçtürülmesi ve değerlerin normal çıkması durumunda 30 yaşına kadar beş yıl aralıklarla yapılması gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Mehmetçik 30-40 yaş aralığında üç yılda bir yapılmasının önemine dikkat çekerek, 40 yaşından sonra ise her yıl sağlık kontrolü yaptırılması gerektiğinin altını çizdi.

Senede bir yapılacak olan kontrolde meme, rahim ağzı, prostat ve kalın bağırsak kanserlerinin erken dönemde teşhisinin mümkün olduğunu bildiren Mehmetçik, “Çağımızın hastalıkları olan koroner arter hastalıkları, kanser, hipertansiyon gibi pek çok erken ve doğru tanı, yaşam süresi ve kalitesi açısından son derece önemlidir” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Mehmetçik, hiçbir belirti vermeden ya da hastada hiçbir şikâyete neden olmadan yıllarca sinsice seyreden, öte yandan beyin, kalp, böbrekler gibi hayati organlara da zarar veren hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve diyabet gibi hastalıklarda da erken teşhisin önemli olduğunu belirterek, düzenli tedavinin gerekliliğine dikkat çekti.

Yaptırılan tüm tetkiklerin hasta tarafından dosyalanması gerektiğini hatırlatan Mehmetçik, “Hekimin bir önceki incelemelerle hastanın durumunu kıyaslamasında kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.