Erken teşhis löseminin iyileştirilmesinde çok önemli
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Bahçeci 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında konuşarak, bu hastalığın önlenebilen, tedavisi uzun ancak çocukluk çağı lösemilerinde %80 ve erişkinlerde de %60-80 arası iyileşme şansı olan bir hastalık olduğunu kaydetti.
Bahçeci löseminin oluşma nedenin kesin olarak bilinmediğini aktararak, kanser yapan gıdalarla beslenme, ilaçlar ya da kimyasallar, psikolojik şoklar ve depresyonlar, radyasyon yayan tüm cihazlar ve bazı virüslerin löseminin oluşmasına ortam hazırladığı bilgisini paylaştı.
Hastalığa sahip kişilerde farklı belirtiler olabileceğini dile getiren Bahçeci, genelde iştahsızlık, solukluk, zayıflama, halsizlik, bacaklarda veya vücutta morluk ya da kırmızı noktalar, burun ve diş etlerinde kanamalar, görme bozukluğu, karaciğer dalak büyümesi, lenf bezlerinde büyümeler, nedensiz ateş, eklem ve kemik ağrısı gibi belirtilerin yaşandığını söyledi.
Bahçeci, kişide lösemi tanısının ilgili testlerle konulabileceğini de aktararak, tedavi sürecinde kemoterapi, radyoterapi ve intratekal tedavilerin uygulandığını da ifade etti.
Bazı tür ve özelliğe sahip lösemilerde primer ve güçlendirici tedaviler sonrası kök hücre nakli ile devam edilebileceğinden de bahseden Bahçeci, bazı türlerde ise sadece primer tedavilerin yeterli olduğunu aktardı.
Bahçeci, lösemi tedavisinin pahalı ve uzun süreli bir uygulama gerektirdiğini vurgulayarak, ancak hastalığın erken teşhisin hastalığın iyileştirilmesinde çok önemli olduğunun altını çizdi.
Bu süreçte sivil toplum örgütlerinin büyük katkıları olduğunu da işaret eden Bahçeci, özellikle Kuzey Kıbrıs’ta Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’nın toplumu kanser konusunda bilinçlendirmek ve bu hastalıkla mücadele eden çocuk ile ailelerine maddi manevi destek veren önemli bir kuruluş olduğuna dikkat çekti.
Bahçeci, Vakfın kemik iliği donör arşivine sahip olduğunu ve 2002 yılından bu yana “Genç Nesillere Kanser Konusunda Eğitim Seminerleri Dizisi” düzenlediğini anımsatarak, tüm bu çalışmaların her yıl düzenli bir şekilde Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Vakfın iş birliğinde düzenlendiğini kaydetti.
Açıklamasında Lösemili Çocuklar Haftası’nın önemine de işaret eden Bahçeci, ancak lösemi ile mücadele eden ülkelerde ihtiyaç duyulan epidemiyolojik çalışmaların yapılmasının, çocuk onkolojisine has ayrı ünitelerin tam donanımlı olarak oluşturulmasının, vakıfların sağlık hizmeti kurumları ile iş birliğinin sürekliliğinin ve kalitesinin artırılmasının yanı sıra halk bilinçlendirme çalışmalarının sadece bir haftaya bırakılmayacak kadar elzem bir konu olduğunun da altını çizdi.