Çift Katmanlı Ekonomik Kriz Kapıda
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Rüstemoğlu, Covid 19 salgını nedeniyle tüm ülkelerin ekonomilerinin olumsuz yönde etkilendiğini belirterek, “Türk Lirası döviz karşısında ciddi bir değer kaybı yaşadı. Dolar’ın 7, Euro’nun 8.5, Sterlin’in ise 9.5 bandını aşması, ticaretin büyük bir kısmını döviz üzerinden gerçekleştiren KKTC’de piyasalara ciddi derecede zarar verdi” dedi.
Temmuz 2020’de başlayan ikinci dalganın özellikle zorda olan turizm sektörünü daha da olumsuz etkilediğini söyleyen Rüstemoğlu, “Pandemi, turizmin yanı sıra diğer sektörleri de olumsuz etkilemeye devam ediyor” ifadesini kullandı.
“Tüm paydaşlara ciddi sorumluluklar düşmektedir.”
Yrd. Doç. Dr. Rüstemoğlu, bu sürecin Ağustos 2018’deki gibi ciddi bir ekonomik buhranı hem Türkiye’de hem de Kuzey Kıbrıs’ta varlığını yeniden hissettirmeye başladığına dikkat çekerek, Türk Lirası’nın döviz karşısındaki ciddi bir değer kaybı yaşadığını kaydetti.
Hem pandeminin hem de akabinde yaşanan devalüasyon krizinin KKTC’de çift katmanlı bir ekonomik krize neden olduğunu aktaran Rüstemoğlu, “Gelinen noktada tüm paydaşlara ciddi sorumluluklar düşmektedir. Bu olağanüstü kriz durumunda alınacak tedbirlerin tartışılması ve bir an önce hayata geçirilmesi elzemdir” dedi.
“26 yılda 6 büyük kriz…”
Yrd. Doç. Dr. Rüstemoğlu, yaşanan bu ekonomik krizin 1994’ten bu yana geride kalan 26 yılda yaşanan 6. büyük ekonomik kriz olduğunu söyleyerek, “Her krizde toplum biraz daha örselenmekte, işsizlik artmakta, gelir dağılımı bozulmaktadır. İş kaybı yaşayan insanlar için yeni istihdam alanları yaratacak reform ve düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır” şeklinde konuştu.
Pandemi ile birlikte yeni bir sürece girildiğine dikkati çeken Rüstemoğlu, dünya genelinde ekonomik krizin derinleştiğini ve bu noktada hem ulusal hem de uluslararası işbirliklerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini aktardı.