Akdeniz kültürünün vazgeçilmezi zeytin
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven 26 Kasım “Dünya Zeytin Ağacı Günü” kapsamında konuşarak, sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan ve çevre koruma açısından büyük öneme sahip zeytinin Akdeniz coğrafyasının vazgeçilmez biri türü olduğuna dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından tüm dünyada barışın sembolü olan zeytin ağacı konusunda farkındalık yaratmak adına böylesine bir gün belirlendiğini işaret eden Özgüven, “Zeytin ağacını bu kadar özel yapan en önemli unsur onun ilk kültüre alınan ağaçlardan olmasıdır” bilgisini de paylaştı.
Özgüven, zeytinin meyvesinin yağlık ve sofralık olarak işlenebilen bir meyve olduğunu hatırlatarak, bu işleme sonucu oluşan yan ürünlerin de değerlendirilebilen tarımsal bir ürün olduğunun altını çizdi.
Zeytin bitkisinin özel iklim isteği nedeniyle zeytinciliğin dünyada daha çok Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde (İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Tunus, Suriye, Fas, Fransa ve Portekiz) yapıldığını söyleyen Özgüven, halen dünya zeytin ağaç varlığının yaklaşık % 93’ünün bu ülkelerde yapıldığını kaydetti.
Özgüven dünya genelinde yaklaşık olarak 10,6 milyon hektar alanda 16,6 milyon ton zeytin üretimi yapıldığını da belirterek, zeytinin sadece besin olarak değil, cilt sağlığı konusunda da yararları bulunduğunu hatırlattı.
Zeytin ağacının çevrenin korunması kapsamında da birçok faydası bulunduğunu vurgulayan Özgüven, zeytin ağacının hem çölleşmeyi hem de erozyonu önlediğini aktardı.
Özgüven zeytinin ülke için stratejik bir ürün ve aynı zamanda önemli bir gen kaynağı olduğunu dile getirerek, “Kuzey Kıbrıs’ta zeytin ağacı oldukça kadim ve yaygın olup, özellikle Kalkanlı bölgesinde anıtsal zeytin ağaçları var” ifadesini kullandı.